Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal i jego wyposażenie, jest te przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa jest już w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia którym jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.
Praca kelnera nie jest dobra. Nie każdy może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi wyróżniać się osoba chcąca być kelnerem.
Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, iż na zmiany.
Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Często w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego robiło to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem mnóstwo lat.
Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy również ze naszej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.
Zobacz: Zapaski kelnerskie