Bowiem gotowanie zabiera tak wiele składników odżywczych oraz witamin z jedzenia, automatycznie rozpoczynasz odżywiać swój organizm tym, czego potrzebuje, jak zaprzestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.
Spożywanie surowego jedzenia przyspiesza metabolizm. Trawienie surowego jedzenia zabiera trochę więcej energii, ale ze względu na korzyści warto wybrać chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, między innymi zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspieranie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko przyswajana bezpośrednio, ale jest również wytwarzana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze konsumowanych pokarmów. Witamina D jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na promienie słoneczne. Również niektóre produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można też witaminę D uzupełniać poprzez suplementowanie.
Wielu ludzi nie stosuje wystarczająco zbilansowanej diety, ażeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do rozkwitu branży środków wielowitaminowych. Środki wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niechybnie oczywistą korzyścią wypływającą z korzystania z suplementów wielowitaminowych jest wygoda. O wiele wygodniej jest przyjąć jedną dawkę preparatu wielowitaminowego, który zawiera wszystkie nieodzowne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych preparatów.